Polarisatie

De polarisatie in Nederland neemt toe. Ook al is het – in economisch opzicht – nog een van de welvarendste landen ter wereld. Maar het zakt op andere ranglijsten, zoals op die van kwaliteit van onderwijs. Tegenstellingen lopen op en politici én media helpen een handje mee. Twitter is zeer geschikt voor het opstoken van tegenstellingen. Vooral talkshows nemen gretig citaten of beelden van ruzies over en doen er nog een schepje bovenop. Elk vuurtje wordt opgestookt tot laaiende oudejaarsvuren. Gelukkig keren steeds meer mensen Twitter de rug toe.

Het onlangs gesloten Preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis (VWS) bevat plannen om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Ongeveer zeventig organisaties doen mee. Zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, gemeenten en bedrijven willen zich inzetten om gezonder leven te bevorderen. Wat mij verbaast is dat dit akkoord onmiddellijk tot geklaag over ‘betutteling’ leidt bij vooral de VVD. Het aantal (veel) te dikke mensen stijgt elk jaar. Dit kan bijdragen aan ziektes en geeft extra druk op personeel en andere kosten van de gezondheidszorg.  Ook het aantal mensen met problematisch alcoholgebruik stijgt. De kosten voor medische zorg rijzen dientengevolge zo langzamerhand de pan uit.

Inmiddels is iedereen ervan overtuigd dat roken dodelijk kan zijn. Mensen ervan overtuigen dat teveel vet en suikerrijk eten ook schadelijk is, blijkt ingewikkelder. Alleen al voorstellen voor het bevorderen van een gezondere leefstijl leiden in Nederland dus tot ophef. In sommige andere landen werkt de industrie mee door bijvoorbeeld het suikergehalte in frisdranken te verlagen.

Niemand verbiedt overigens om zoute en/of vette snacks en bijvoorbeeld rood vlees te eten. Ik begrijp best dat mensen moeite kunnen hebben om die dikmakende producten te mijden. Ze liggen altijd op strategische plekken in de winkels. Om bij de kassa van de Hema te komen moet je bijvoorbeeld langs een haag van uitgestalde zoetigheid. Ook langs de kassaloopband van supermarkten ligt volop snoep, om over schoolkantines maar niet te praten.

Natuurlijk kunnen gebak en snoep lekker zijn. Maar teveel suiker is slecht voor je gezondheid én je gebit. Politici moeten zich zéker niet afzetten tegen bewezen feiten. De VVD schiet  in haar bekende reflex met de kreet ‘betutteling’. Na het rekeningrijden –  het enige bewezen probate middel tegen files  –  heeft de partij een nieuw onderwerp gevonden om betuttelend te noemen. Terwijl de overheid zorgplicht heeft. Ik vrees dat deze partij hoopt hiermee potentiële kiezers te trekken:  ‘de hardwerkende Nederlander’ op wie de partij zich zo graag richt.  De partij hecht aan een zorgvuldige woordkeuze. Zo heet hun partijcongres sinds kort ‘partijfestival’. Ja,  politiek moet leuk zijn, een feestje….een festival. Als je vlucht uit armoede heet je ‘gelukszoeker’ en mag je zeker ons land niet in. Gezondheidsbevordering lijkt ook al niet in hun straatje te passen.