Een passie voor landkaarten

DO Koerier

datum 2008-06-01blz. 10

Een passie voor landkaarten

Oorspronkelijk wilde Maria Rosendal, sinds 2006 DB-lid van hoogheemraadschap Rijnland, als ontwikkelingswerker naar de tropen. Zij koos daarom voor de studie tropische cultuurtechniek. Dan kon ze net als haar vader, die technisch tekenaar was, met grote landkaarten en tekeningen aan de slag. “Zijn tekentafels en grote ladenkasten met kaarten maakten als kind veel indruk op mij.”

Haar studie bracht haar naar Sri Lanka, Tunesië, en later ook Brazilië. In 1992 bezocht Maria Rosendal Suriname en is ze met de pastoor en een jeep de jungle in gegaan. Drie tantes van haar zijn non geworden en een daarvan verrichtte missiewerk in Suriname. Werk vinden in de tropen lukte haar helaas niet. Tussen 1990 en 1997 heeft ze bij het Instituut voor Natuur- en Milieueducatie allerlei onderwijsprojecten over waterkwaliteit, natuur en milieu op basisscholen in Zuid-Holland gedaan. Toch bleef techniek haar trekken en daarom besloot ze een ICT-omscholingscursus te volgen.

——————————————————————————————–
Ir. Maria Rosendal is in 1965 geboren in Zwolle
Woont: in Gouda
Is: lid Dagelijks Bestuur (DB) Hoogheemraadschap Rijnland
Opleiding: Tropische cultuurtechniek aan Landbouwuniversiteit Wageningen
Carrière: projectmedewerker Instituut voor Natuur- en Milieueducatie;
programmeur en applicatiebeheerder
Persoonlijk: getrouwd, twee dochters van zes en negen
Lid vrouwenorganisatie: vrouwenvollybal
Motto: “Doe alles wat je doet met hart en ziel” (Tröckener Kecks)
———————————————————————————————

Na gewerkt te hebben als programmeur en applicatiebeheerder, is Rosendal in 2004 een tijdje gestopt met werken om te zorgen voor de twee kleine kinderen. Haar vrouw werkt fulltime. Maar het ging al snel weer kriebelen en toen ze in de krant een oproep zag voor de waterschapsverkiezingen besloot ze zich, evenals een buurman, kandidaat te stellen voor het algemeen bestuur. En ze werd gekozen. Dat smaakte naar meer, “want het was veel leuker dan ze eerst dacht”. Toen in 2006 een plaats vrij kwam in het dagelijks bestuur, hoefde ze niet lang na te denken. Ze werd uiteindelijk met de meeste stemmen gekozen, “hoewel een andere, mannelijke, kandidaat was voorgedragen.”

Vormgeving van Nederland
“Boeiend aan het bestuurswerk vind ik dat je invloed kunt uitoefenen. Ook is het leuk om naar de toekomst te kijken. Je bent bezig met de vormgeving van Nederland.” Het werk past natuurlijk ook goed bij haar opleiding. “Cultuurtechniek gaat over hoe je land in cultuur kunt brengen. Over drainagetechnieken, over de aanleg van sloten, dijkjes en wegen.”
Als dagelijks bestuurder heeft Rosendal een convenant getekend met een boomkwekerij in Boskoop over terugdringing van mestgebruik, want er komen nu teveel meststoffen in het water terecht. Ook heeft ze zich ingezet voor de aanleg van een bubbelinstallatie in de Zegerplas, die de groei van blauwalgen moet voorkomen.

Verscheidenheid
In het dagelijks bestuur van Rijnland is Rosendal de enige vrouw. Maar ze heeft er geen last van. De sfeer is goed. Het algemeen bestuur bestaat uit 30% vrouwen en in de ambtelijke organisatie zitten vooral in de beleidsfuncties ook aardig wat vrouwen. “Ik zie geen enkele belemmering voor vrouwen.” In het DB is ze de jongste. In het AB zitten wel jongeren. De jongste is ongeveer 35 jaar en de oudste 75 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd rond 50-55 jaar.

Inhoudelijke kennis is natuurlijk altijd meegenomen, “zeker ook voor alle vaktermen en de bergen informatie die je moet doorwerken.” Daaruit moet je snel de hoofdlijnen kunnen halen. Rosendal noemt als belangrijkste voorwaarde voor potentiële kandidaten dat het waterschapsbestuur je echt moet aantrekken. Daarnaast kan bestuurlijke ervaring in het openbaar bestuur als de gemeenteraad, je goed van pas komen. Je moet contacten kunnen leggen en onderhouden, alsook kunnen zorgen voor een achterban.
Het dagelijks bestuur vergt gemiddeld twee à drie dagen per week. Het is een betaalde functie. Als je eraan begint, moet je er dus echt tijd in willen en kunnen steken, waarschuwt ze. De dagen dat ze niet werkt haalt en brengt zij de kinderen, ook in de lunchpauze, van en naar school. De andere dagen blijven ze op school.

Ambitie tónen
Een evenwichtige m/v-samenstelling van een bestuur geeft meer kwaliteit. Soms kunnen daardoor andere afwegingen worden gemaakt. Wie echt interesse heeft, moet zich zeker kandidaat stellen, vindt Rosendal. “Wees niet bang dat je het niet kunt. Gewoon doen. Zelfvertrouwen is essentieel. Als je overtuigd bent van je kwaliteiten zijn er geen belemmeringen. Je moet wel je ambitie tónen, ook al zijn er drie mannelijke kandidaten.”
Het waterschapsbestuur geeft haar in ieder geval energie. “Bovendien…macht uitoefenen is leuk”

(Onderdeel van interviewserie over waterschapsbestuurders)