Fietsen, vallen en oprapen

Den Haag Centraal

datum 2014-12-05blz. 7

Fietsen, vallen en oprapen

Het leven bestaat uit vallen en weer opstaan. Als je nooit experimenteert, gaat er weinig fout. En zoals bekend leer je het meest door je fouten. Soms loopt deze verworvenheid uit de hand. De verkeerswethouder in Den Haag bijvoorbeeld maakt het wel heel bont. In februari dit jaar vond hij het nodig om alle fietsparkeerplekken in de zijstraten van de hoofdwinkelstraat te verwijderen.

Voor dit onbezonnen plan kreeg hij genoeg partijen mee. Op een achternamiddag laat hij zo’n beetje alle fietsnietjes in die zijstraten verwijderen. De plekken bij de centrale bibliotheek en een paar grootwinkelbedrijven moesten het ook ontgelden. Grote met verf gemarkeerde parkeervakken geven voortaan aan waar je je fiets – op de standaard – moet stallen. Zeer voorspelbaar is dit een ongekende puinhoop geworden. Fietsen vallen als dominostenen op elkaar bij elk gering stootje. Lang niet elke fiets heeft een goede standaard en zelfs dan. Zie je fiets daar maar weer uit te sjorren. Toen de ellende de spuigaten uitliep, stelde de gemeente ‘fietscoaches’ aan. Ik kende de fietscoaches al voor nieuwkomers die wilden leren fietsen, maar nu gaat het om een nieuwe invulling van het beroep. Zij moeten aanwijzingen geven en helpen met oprapen, vermoed ik. Werklozen genoeg, dus zo werd er weer een nieuwe bezigheid geschapen. De titel ‘fietscoaches’ staat ook keurig afgedrukt op de rug van hun gemeentehesjes.

Het is dus gelukt om het autogebruik in de stad terug te dringen. Dat is mooi. Mede door torenhoge parkeertarieven en door de aanleg van de centrumring. Hartje Parijs kan je onder de Place Vendôme overigens goedkoper parkeren. Maar dit terzijde. Ik wil onnodig autogebruik zeker niet propageren. De meeste bewaakte fietsenstallingen zijn gratis gemaakt. Maar die puilen sindsdien ook uit. Die fietsen met boodschappenkratten voorop vragen extra veel ruimte. Om over die kinderlaadbakken maar niet te beginnen. Je moet nu dus rondjes rijden voordat je ergens kunt ‘inparkeren’, ook al wil je alleen even snel een boodschap doen of een boek lenen.

Ik las dat het gaat om een proefperiode tot 2015. Na veel protest van de inwoners is de wethouder op zijn schreden teruggekeerd. De hele gemeenteraad werpt zich nu op het probleem. Nieuwe stallingen en uitbreiding van de oude staan op het programma. En de nietjes worden hier en daar teruggeplaatst. Daar is deze week al mee begonnen, zag ik tot mijn verrassing. De wethouder heeft geleerd. Hoeveel kost dat weghalen en terugplaatsen eigenlijk? Fietswrakken en zwerffietsen moeten gewoon veel eerder worden verwijderd. Dat ruimt een boel parkeerproblemen op. Nieuwe hesjes zijn nodig met de opdruk van ‘wrakcontroleur’.